فرض کنید شما یک شرکت طراحی سایت دارید که اطلاعات تماس خود را در بانکهای اطلاعاتی بسیاری ثبت کردهاید و مشتریان شما از طریق آنها آدرس شما را پیدا کرده و به شما مراجعه میکنند. حال اگر آدرس شرکت خود را تغییر دهید و مشتریانتان را از این تغییر آگاه نکنید ،ممکن است آنها را از دست بدهید. پس باید اطلاعات را ویرایش نمایید.
در خصوص وبسایتها نیز شرایط به همین شکل است. هنگامی که شما بر روی وبسایتی فعالیت میکنید موتورهای جستجو اطلاعاتی از وبسایت شما را در دیتابیس خود ایندکس میکنند و اگر اقدامات لازم برای بهینهسازی سایتتان در موتورهای جستجو (SEO) را انجام داده باشید، ممکن است سایتتان از رتبهی مناسب در موتورهای جستجو برخوردار باشد. حال اگر بخواهید نام دامنه سایتتان را به هر دلیلی (تغییر نام برند، ثبت دامنه مناسبتر و …) تغییر دهید لازم است که اقداماتی را انجام دهید. در غیر اینصورت اگر تنها نام دامنه را تغییر دهید و اقدام دیگری انجام نشود، رتبه سایت شما در موتورهای جستجو از بین خواهد رفت و وضعیت سئوی وبسایت دقیقا مانند روز اول تاسیس آن خواهد شد.
در ادامه به اقداماتی را که پیش و پس از تغییر نام دامنه سایت لازم است که انجام دهید اشاره شد است.
پیشنهاد وب رمز: ۲۵ تکنیک سئو خارجی برای افزایش رتبه سایت
پیش از آن که نام دامنه را تغییر دهید وضعیت سئوی سایتتان را بررسی کنید
پیش از تغییر نام دامنه با استفاده از ابزارهای آنلاین زیر وضعیت سئوی سایت را بررسی کنید.
این ابزارها گزارش کاملی از وضعیت سئوی سایت را در اختیارتان قرار میدهند و با استفاده از آنها میتوانید برنامهای مناسب برای تغییر نام دامنه طراحی کرده و حتی سئوی سایت را بهبود ببخشید.
علاوه بر این با استفاده از ابزارهایی مثل UserTesting یا UsabilityHub میتوانید بررسی کنید که کاربران به کدام بخش از وبسایتتان توجه بیشتری دارند و در صورت نیاز تغییراتی در طراحی وب سایت ایجاد کرده و قسمتهای غیر ضروری را حذف کنید که باعث بهبود سئوی سایت در موتورهای جستجو میشود.
همچنین اگر قرار است برندتان را تغییر دهید و وبسایت جدیدی ایجاد کنید لازم است که معادل محتوای وبسایت قبلی را به صورت کامل ایجاد نموده تا بک لینکها بتوانند به آدرس صحیح در وبسایت جدید هدایت شوند.
اگر بتوانید به گونهای عمل کنید که ساختار URLها در هر دو وبسایت یکسان باشد، مراحل تغییر دامنه بسیار آسانتر خواهد شد. به عنوان مثال اگر آدرسی در سایت قبلی به صورت http://olddomain/page1 باشد و در وبسایت جدید به صورت http://newdpmain/page1 آدرس دهی شود، هدایت آدرسهای قدیم به آدرسهای جدید بسیار آسانتر خواهد بود. اما اگر ساختارها یکی نباشند کار کمی پیچیده میشود، تا جایی که حتی ممکن است لازم باشد برای هر ارجاع از آدرس قدیمی به آدرس جدید کدی جداگانه نوشته شود. اگر نتوانید آدرس های قدیمی را به یک لینک مناسب در دامنه جدید هدایت کنید، تاثیرات منفی بسیاری بر روی سئوی سایت ایجاد خواهد شد.
پس از آن که وبسایت جدیدتان کاملا آماده شد، تمامی لینکها را بررسی کرده و از صحت کارکرد آنها اطمینان حاصل نمایید. سپس آدرس جدید وبسایتتان را در کنسول جستجوی گوگل (گوگل وب مستر تولز سابق) ثبت و تایید نمایید.
پیشنهاد وب رمز: DNS چیست؟
ترافیک دامنه قدیمی را به دامنه جدید هدایت کنید
انجام دادن درست هدایت آدرس (URL Redirection) یک امر حیاتی است. اگر این کار به درستی انجام نشود، تمامی اعتبار و رتبه URLهای قدیمی را در موتورهای جستجو و سئو سایت خود را از دست خواهید داد. در صورت از دست رفتن اعتبار URLها در موتورهای جستجو، رنک شما، ورودی سایت شما از موتورهای جستجو، فروش شما و در نهایت درآمد شما از دست خواهد رفت و بسیاری از اتفاقات دیگر به وجود خواهد آمد که به هیچ عنوان خوشایند شما نیست. برای هدایت URLها فقط از هدایتگر نوع ۳۰۱ (301 Redirection) استفاده کنید و هیچ روش هدایت آدرس دیگری را مد نظر قرار ندهید.
انجام این کار نیاز به نظم و دقت بسیاری دارد. باید همه مسیرهایی را که افراد برای دسترسی به صفحات سایت شما مورد استفاده قرار میدهند به خاطر بسپارید. این مورد تنها شامل مسیرهای موجود در سایت نمیباشد، بلکه لینکهای به اشتراکگذاری شده از سایت شما در سایتهای دیگر، بوکمارکها و نتایج موتورهای جستجو را نیز شامل میشود. شاید بهتر باشد برای این همه عملیات با دقت و هزینه بر از خدمات سئو وبرمز استفاده کنید.
برای ایجاد یک هدایتگر مناسب برای صفحات طبق مراحل زیر عمل کنید.
مرحله اول: ایجاد نقشه سایت XML
اولین مراحله از ایجاد هدایتگر صحیح برای آدرسها ساخت یک فایل XML از نقشه سایت (Sitemap) میباشد. آسانترین راه برای ایجاد نقشه سایت استفاده از ابزارهای آنلاین مثل Xenu Link Sleuth یا Screaming Frog است. پس از آن که توسط این ابزارها به صورت خودکار گزارشی از متا تگهای عنوان صفحات (Title Tags) و توضیحات متا (Meta Description) در وبسایتتان دریافت کردید، یک بار هم بصورت دستی بررسی کنید که تمامی صفحات وبسایت در نقشه سایت درج شده باشند. همچنین بهتر است که لیستی از لینکهای صفحات سایتتان در سایتهای دیگر را به دست آورید. این کار را هم میتوانید از طریق ابزارهای آنلاین مثل Open Site Explorer و Majestic SEO Tools انجام دهید. سپس بر اساس سایت مپ به دست آمده از ابزارهای فوق و این لینکها سایت مپ جامعتری ایجاد کنید.
مرحله دوم: تطبیق صفحات با یکدیگر
پس از آنکه لیست کاملی از URLهای دامنه قدیمی تهیه کردید، باید تصمیم بگیرید که هر URL به چه آدرسی هدایت شود. برای این منظور باید یک سایت مپ از لینکهای دامنه جدید ایجاد نموده و سپس آدرسهای دامنه قدیمی را با آدرس صفحات در دامنه جدید تطبیق دهید. اگر تغییرات زیادی در ساختار URLها ایجاد نکرده باشید، انجام این کار نسبتا آسان است. برای آدرسهایی که ساختار URL تغییر نکرده و اصطلاحا به تطابق آنها 1:1 گفته میشود یک Copy/Paste و تغییر نام دامنه کافی است اما در تطابق URLهایی که ساختار آنها تغییر کردهاست، لازم است که دقت بیشتری به عمل آورید.
مرحله سوم: ساخت یک هدایتگر نوع 301 (301Redirection)
پس از تست هدایت URLها (در یک محیط تستی) از دامنه قدیمی به دامنه جدید و اطمینان از صحت عملکرد آنها میتوانید اقدام به ایجاد یک هدایتگر از نوع 301 در سرور سایتتان نمایید. با انجام این کار تمامی URLهای دامنه قدیمی به URL معادل در دامنه جدید منتقل میشوند. هدایتگر 301 به موتورهای جستجو اعلام میکند که تغییر URLها از دامنه قدیم به دامنه جدید به صورت دائم انجام شده است و سئوی دامنه قدیم میبایست برای دامنه جدید در نظر گرفته شود.
برای ایجاد ریدایرکت 301 راههای مختلفی وجود دارد اما متداولترین آنها درج کدهای لازم در فایل .htaccess برای سرویسهای لینوکسی و فایل web.config برای سرویسهای ویندوزی میباشد.
به موتورهای جستجو اطلاعرسانی کنید
پس از آن که تنظیمات هدایتگر 301 را به درستی اعمال کردید، سایت مپ دامنه قدیمی را مجددا در موتورهای جستجوی گوگل و بینگ ثبت کنید و پس از آن سایت مپ دامنه جدید را در هاست و دامنه جدید آپلود نمایید. پس از ثبت سایت مپ از طریق بخش Crawl errors در کنسول جستجوی گوگل میتوانید از خطاهای احتمالی موجود مطلع شده و نسبت به رفع آنها اقدام نمایید.
در نهایت از طریق فرم تغییر نام دامنه گوگل نیز تغییر نام دامنه را به گوگل اعلام کرده تا از این پس گوگل آدرس دامنه جدید را در نتایج جستجوی خود لحاظ کند.
با انجام صحیح مراحل فوق تغییر نام دامنه شما بدون کوچکترین افتی در رنک وبسایت در موتورهای جستجو انجام خواهد شد. به دامنه جدیدتان خوش آمدید.